Facebookgrundaren världens tredje rikaste

Mark Zuckerberg, grundaren av det sociala nätverket Facebook, är nu världens tredje rikaste person. Med en samlad förmögenhet på över 81 miljarder amerikanska dollar klättrade han nyligen om sin landsman Warren Buffett på listan över världens rikaste. Zuckerberg nådde tredjeplaceringen tack vare att Facebooks aktie gick upp med 2,4%.

Facebook, en framgångssaga

Facebook grundades år 2004 och är med sina dryga två miljarder användare en av världens största sociala nätverk. På Facebook kan användarna skapa personliga profiler och interagera med varandra, antingen genom privata meddelanden eller i kommentarsfält som tillhör inlägg eller bilder. Facebook gör det lätt att hålla kontakt med vänner och anhörig på andra sidan jorden, och det som till att börja med var tänkt som en liten social plattform för lärare och studenter på det amerikanska universitet Harvard har idag kommit att bli en mångmiljardindustri.

Vem är egentligen Zuckerberg?

Mark Zuckerberg föddes 1984, och är därför ganska många år yngre än de övriga som placerar sig i toppen av listan över världens rikaste personer. Zuckerberg kommer från delstaten New York i USA. Han läste psykologi på det anrika och högt ansedda universitetet Harvard när han, tillsammans med två stycken rumskamrater, kom på idén till Facebooks föregångare, som då kallades för Facemash. Resten är, som man brukar säga, historia. Någon examen i psykologi blev det dock aldrig för Zuckerberg, men det har knappast varit något som kan läggas honom till last.

Resten av listan

Listan över världens rikaste personer ändras hela tiden, eftersom bolagens aktievärde hela tiden varierar. Det brukar dock vara ungefär samma personer på listan, med de byter plats med varandra med jämna mellanrum. Vad som är anmärkningsvärt är att samtliga personer är män, och att alla utom Zuckerberg är äldre än 60 år. Dessutom kommer åtta av tio personer på listan från USA. Det är alltså en tydlig västerländsk dominans.