När du startar upp ett eget företag finns det många olika saker att ta ställning till, och en sådan sak är var du ska ha din arbetsplats. Det finns en rad olika alternativ, och du behöver fundera över vilket av dem som passar just dig och ditt företag.

Arbeta hemifrån

Ett alternativ är naturligtvis att arbeta hemifrån. Det är ekonomiskt eftersom du inte behöver betala någon lokalhyra, och det kan fungera bra om du driver ett företag där du inte behöver träffa kunder, eller där du kan ha möten ute hos kunden. Om du däremot ska starta ett företag som kommer att sälja varor över disk behöver du naturligtvis en butikslokal, ska du starta en restaurang behöver du en lokal som är anpassad för en sådan verksamhet, och så vidare. Därför passar arbete hemifrån inte alla olika verksamheter.

Om det är så att arbete hemifrån passar bra för din bransch och du bestämmer dig för det alternativet är det några saker du bör tänka på. Även om du inte har ett kontor som du går till på morgonen är det viktigt att du känner att du “går till jobbet”. Se till att ha en arbetsplats hemma som du bara använder för att jobba, och att du har tydliga arbetstider.

Hyra lokal

Om du bestämmer dig för att hyra en lokal är det dags att börja fundera över vilka behov du har. Vad är viktigt för dig och ditt företag? Behöver du en enkel lokal för en person, eller kommer du att anställa och behöver mer utrymme? Finns det speciella krav på lokalen, till exempel vad gäller ventilation eller annan utrustning? Var ska lokalen ligga? Är det viktigt med ett centralt läge? Det finns många frågor att ställa sig, och det är viktigt att tänka igenom dem noga. I ett startskede är det mycket möjligt att lokalkostnader kommer att bli företagets högsta utgift, och då är det viktigt att det blir rätt.