Sänkta bolåneräntor

Du som bor i hus eller som funderar på att köpa en fastighet vet att det är en stor investering och att månadskostnaderna kan variera ganska mycket beroende på vad som händer med räntan. Därför är det alltid en god nyhet när bankerna sänker boräntan. Det innebär helt enkelt att gemene man får lite mer pengar kvar att röra sig med efter att räkningarna är betalda. Även om du hyr en fastighet kan räntesänkningar vara positiva för dig. Sänkt ränta betyder sänkta kostnader för din hyresvärd, och förhoppningsvis kan det innebära att du slipper höjd hyra. Det gäller naturligtvis antingen du hyr en bostad eller en lokal för ditt företag.

Större utbud ger lägre ränta

På sistone har flera olika nya långivare gjort entré på den svenska marknaden, vilket innebär att konkurrensen har blivit hårdare. Det är till stor fördel för de som behöver låna pengar, eftersom de har möjlighet att få bättre villkor och lägre ränta på sitt lån i och med det ökade utbudet av låneinstitut.

Riksbanken styr räntan

Boräntornas upp- och nedgång styrs inte bara av hur många olika lånegivare det finns på marknaden. Ränteläget styrs också till stor del av Riksbanken och reporäntan. Reporäntan kan också kallas för styrränta, och enkelt förklarat är det den ränta som en vanlig bank måste betala när den lånar pengar från Riksbanken. Reporäntan kan bland annat användas för att försöka kontrollera Sveriges ekonomi. Om räntan höjs minskar inflationen. Om den istället sänks kommer inflationen att öka.

Utnyttja ränteläget

Det finns goda möjligheter att dra nytta av det låga ränteläge som råder för närvarande. Som privatperson kan det vara en bra tid att börja se sig om efter en ny bostad. Eftersom räntorna är låga kommer det nya boendet att kosta mindre per månad. Om du redan har ett lån bör du överväga att binda din ränta.