Sex timmars arbetsdag- någonting för dig?

I Sverige finns det en uttalad, tydlig strävan efter att finna en balans mellan arbetet och fritiden. Man uppskattar att kunna spendera mycket tid med sin familj och med sina vänner, ute i naturen eller i sitt eget hem. Därför är också debatten om en sex timmar lång arbetsdag extra levande här.

Faktum är att vi svenskar redan arbetar mindre än vad man gör i många andra länder. I Sverige är till exempel andelen personer som uppger att de arbetar femtio timmar per vecka bara en procent, medan den i genomsnitt ligger på tretton procent.

Populärt bland start-up företag

Idag är det många unga start-up företag som erbjuder sina anställda flexibel arbetstid eller möjligheten att arbeta sex timmar om dagen. Detta brukar då oftast ske utan sänkt lön, men med en önskan om att man sköter sociala medier, samt privata telefonsamtal och e-postkonversationer utanför arbetstid. Men det är inte bara start-up företag som testar en kortare arbetsdag. Även inom offentlig sektor och bland servicetekniker på ett bilföretag har sådana försök gjorts, ofta med stor framgång.

Kortare arbetsdag ger större kreativitet

Genom att tillämpa en kortare arbetsdag, till exempel sex timmar, upplever många att de blir mer kreativa och att de har lättare att fokusera på sina arbetsuppgifter. På det sättet stiger de anställdas effektivitet, och företagets produktivitet kan påverkas positivt. Av den anledningen har det visat sig att många företag som bestämmer sig för att införa sex timmar lång arbetsdag sedan håller fast vid sitt beslut. Det har, i de fallen, helt enkelt varit fördelaktigt både för de anställda och för företaget.

Inga säkra belägg

Trots att det har genomförts ett flertal olika tester finns det idag inga säkra bevis för att det är bättre att arbeta sex timmar per dag. Om du driver ett företag, eller om du är anställd och känner att en kortare arbetsdag skulle vara något för dig, kan det dock vara värt att prova.