Slovakien köper inte Gripen-plan

När Slovakien ska byta ut sin flotta med stridsflygplan väljer de att köpa amerikanska plan. Länge spekulerades det i att de skulle köpa svenska Gripenplan från Saab, men så blir det alltså inte. Istället väljer landet de amerikanska planen, eftersom de menar att deras prisnivå stämmer bättre överens med vad Slovakien har möjlighet att betala. För Saab kommer det här som en dålig nyhet, eftersom fabriken länge har fört samtal med Slovakien angående en eventuell affär.

Saab 39 Gripen

Flygplanet Saab 39 Gripen är byggt för att användas vid strid i luften. I folkmun är planet mer känt som JAS, och det är också dess officiella militära beteckning. JAS är en förkortning av jakt, attack och spaning, och planet kan göra alla dessa tre saker. Dessutom kan det växla mellan de tre uppgifterna under en och samma flygning.

Försäljning av JAS

Även om Slovakien valde att köpa amerikanska plan istället för svenska JAS finns det andra länder som har resonerat annorlunda, och planet ingår idag i flera olika länders stridsplan flotta. Helt fabriksnya Saab 39 Gripen har dock bara sålts till Sverige och till Sydafrika, som idag äger 26 stycken plan. De andra 40 flygplan som har sålts har varit begagnade, och finns idag i Thailand, Ungern och Tjeckien. Ett flertal andra länder, bland dem till exempel Brasilien och Schweiz, har dock sagt att de planerar att köpa in nästa generations JAS-plan.

Svenska vapen viktig exportvara

Sverige är ett av de länder som exporterar mest vapen och försvarsmaterial i förhållande till landets BNP. Vapenexporten omsätter mycket stora summor och är väldigt viktig för landets ekonomi. Många människor har också sysselsättning i fabriker som tillverkar vapen, eller som gör sådant som vapenindustrin använder sig av. Det mesta av det försvarsmaterial som säljs för att exporteras är till för strid, men mycket kan också användas till exempel för övning och bevakning, samt av fredsbevarande styrkor. Ett exempel på sådant material är JAS.