Funderar du på att starta ett eget företag? Har du en affärsidé som ligger och gnager i bakhuvudet, men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga för att förverkliga din dröm? Här får du en enkel steg-för-steg-guide för hur du tar kontroll över din karriär och blir din egen chef.

Affärsidé

Det första du måste göra när du ska starta ett eget företag är att bestämma dig för vad ditt företag ska syssla med. Ska det sälja tjänster eller varor, och vilka är kunderna? Kommer du att rikta dig mot andra företag, det som kallas för B2B (business to business) eller till privatpersoner, vilket kallas för B2C (business to consumer). Dessutom måste du fundera över om din affärsidé är unik på något sätt. Vad är det som kommer att få just ditt företag att sticka ut ur mängden? Varför ska kunden välja dig och inte någon av dina konkurrenter?

Affärsplan

När du har din affärsidé klar för dig är det dags att skriva en affärsplan. I affärsplanen utvecklar du din affärsidé, och du undersöker om den har förutsättningar för att faktiskt fungera. Här får du bland annat en möjlighet att inventera din egen kompetens och ditt kontaktnät, samt att undersöka vilken konkurrens som ditt företag kommer att stöta på. Affärsplanen är väldigt viktig, dels eftersom den hjälper dig att konkretisera dina tankar kring företaget, men också för att du kommer att använda affärsplanen till exempel i kontakter med banken och för att söka olika bidrag.

Välja företagsform

Det finns flera olika former av företag, och vilken företagsform du väljer är viktigt. Se till att du är ordentligt påläst kring vad de olika företagsformerna egentligen innebär, så att du kan välja den form som passar just dig. Varje företagsform har både fördelar och nackdelar. De olika företagsformerna är:

  • Aktiebolag
  • Enskild firma
  • Ekonomisk förening
  • Handelsbolag