Sverige ligger i framkant med kontantlösa betalningar

Idag är det många människor som i princip aldrig har några kontanter i plånboken. Det beror inte på att de saknar kontanta medel, utan på att dagens betalningar i allt större utsträckning sker med kort. Dessutom är virtuella betalningsmetoder, exempelvis via swish, ApplePay och med hjälp av mobilen på stark framfart. Men så här ser det inte riktigt ut i hela världen, och inte ens i resten av Europa. Faktum är att Sverige ligger i framkant när det gäller kontantlösa betalningar.

Nya sedlar är doldisar

Det var inte speciellt länge sedan som Sverige bytte ut sedlar av flera olika valörer. De nya sedlarna har ny design och nya bilder, men risken finns att de får förbli doldisar. Om utvecklingen mot det kontantlösa samhället fortsätter i den takt som den håller idag kommer de nya sedlarna inte att bli speciellt slitna, eftersom de helt enkelt inte kommer att komma till någon större användning. Risken finns till och med att gemene man inte ens vet hur de ser ut.

Kort är vanligaste sättet att betala

Idag är det absolut vanligaste sättet att betala för saker att använda kort, antingen kreditkort eller ett bankkort som är kopplat till ett lönekonto. Det är ett säkert, tryggt och smidigt sätt att betala, både för kunderna och för butikerna och företagen. Det innebär att man som kund inte behöver bära omkring på kontanter, och inte heller behöver man gå till banken eller leta upp en uttagsautomat för att ta ut pengar. För de som tar emot betalningar har det kontantlösa samhället ännu tydligare fördelar. Att inte behöva hantera kontanter minskar risken för att bli rånad drastiskt. Av den anledningen har det till exempel länge varit omöjligt att betala med kontanter på svenska bussar, tåg och pendeltåg. Idag blir det av samma anledning allt vanligare att också butiker uppmanar sina kunder att betala med kort.