När du har din affärsidé klar för dig och har skrivit din affärsplan är det dags för att välja vilken företagsform som passar just dig och ditt företag bäst. Det finns flera olika företagsformer, och vilken form du väljer är viktigt. Här hittar du information om de olika företagsformerna, så att du kan välja rätt.

Aktiebolag

I ett aktiebolag har du som ägare oftast inte något personligt ansvar för bolagets skulder, eftersom bolaget räknas som en egen juridisk person. Det kan vara en stor trygghet för dig. För att starta ett aktiebolag krävs det att du har ett startkapital på minst 50.000 kronor. Det kallas för aktiekapital. Du kan använda aktiekapitalet för att köpa in saker till företaget, men om du gör av med mer än hälften av pengarna kan du bli tvungen att likvidera företaget, så håll i pengarna.

Enskild näringsverksamhet

I en enskild näringsverksamhet, eller enskild firma som det också kan kallas, är det du som privatperson som driver företaget. Det innebär att du själv kan bli betalningsansvarig om bolaget drar på sig skulder. För en enskild näringsverksamhet behöver du inte ha något startkapital.

Handelsbolag

Handelsbolag är inte lika vanliga som aktiebolag eller enskilda näringsverksamheter, men om ni är flera stycken som vill starta ett företag tillsammans kan det vara ett bra alternativ. I ett handelsbolag finns det nämligen alltid två eller flera så kallade bolagsmän, det vill säga delägare. Bolagsmännen är ansvariga för att betala bolagets skulder. Om ni startar ett handelsbolag bör ni se till att upprätta ett kompanjonavtal som talar om hur ni ska göra om ni inte kommer överens, eller om ni väljer att gå skilda vägar.

Ekonomisk förening

Om ni är minst tre personer som vill starta en verksamhet tillsammans kan en ekonomisk förening vara ett alternativ. Exempel på ekonomiska föreningar är bostadsrättsföreningar och kooperativ. Det är en förhållandevis ovanlig företagsform.