Vill du också bli entreprenör?

Företaget Skype är ett riktigt mångmiljonföretag och de allra flesta känner igen dess namn. Bolaget grundades av den svenska entreprenören Niklas Zennström, som menar att Sverige idag är ett av de allra mest fördelaktiga länderna för just entreprenörer.

När Zennström sålde Skype fick han 25 miljarder kronor, vilket är mer än vad någon annan svensk någonsin har tjänat under så kort tid. På det sättet är han historisk, och därför även en förebild för många.

Drömmen om det egna företaget

Idag verkar var och varannan person drömma om att bli entreprenör, och gärna inom IT-branschen. Att starta ett eget företag lockar. Man vill gärna vara sin egen chef och styra över sin egen tid. Dessutom är det ett stort plus att man ofta kan arbeta varifrån som helst i världen så länge man har en väl fungerande internetuppkoppling och en smart telefon, surfplatta eller bärbar dator. Det som kanske lockar allra mest med det egna företaget och entreprenörsdrömmen är dock möjligheten att bli framgångsrik, berömd och tjäna riktigt stora pengar, precis som Niklas Zennström har gjort.

Hur blir man en framgångsrik entreprenör?

Zennström menar att det absolut viktigaste för att kunna bli framgångsrik som entreprenör, och kanske framförallt inom IT- och teknikbranschen, är att inte ge upp. De flesta framgångsrika företagsledare och entreprenörer har startat, drivit och avvecklat en rad olika bolag innan de har hittat rätt. Man får helt enkelt inte vara rädd för att misslyckas, och man bör se kraschade företag eller idéer som inte har fungerat som erfarenheter snarare än som nederlag.

Ett annat av Zennströms tips till unga, aspirerande entreprenörer är att faktiskt satsa på skolan. Se till att gå färdigt gymnasiet, och skaffa gärna en högre utbildning också. Kunskap är makt, och formella examina gör att du blir tagen på allvar och att du blir lyssnad på. Och glöm inte att ingen dröm är för stor!