Yrken som marknaden skriker efter

Funderar du på vad du ska utbilda dig till? Vill du ha ett yrke där det är nästan säkert att du får ett jobb i framtiden? Då kan det vara smart att välja en utbildning inom ett yrke där det idag fattas personal. Här nedan listar vi fem yrken där man skriker efter utbildad personal. Vilket yrke blir din framtida karriär?

Civilingenjör

Det finns många olika inriktningar som ingenjör, och vilken inriktning du väljer avgör var du kommer att arbeta och vilken sorts arbetsuppgifter du kommer att ha. Gemensamt för alla de olika inriktningarna är dock att du bör tycka om logiskt tänkande och teknik, samt att du bör vara duktig på matematik. För att bli civilingenjör studerar du i fem år, och du behöver klara av 300 högskolepoäng. Du kan läsa till civilingenjör på flera olika svenska universitet och högskolor.

Specialistsjuksköterska

En specialistutbildad sjuksköterska kan till exempel arbeta som barnmorska, distriktssköterska eller med olika medicinska inriktningar, exempelvis kirurgi eller akutsjukvård. För att bli specialistsjuksköterska måste du först ta en sjuksköterskeexamen på universitet eller högskola, och sedan vidareutbilda dig.

Lärare i grundskolan eller gymnasieskolan

Det råder idag stor brist på lärare. För att kunna arbeta som lärare behöver du först ta en högskoleexamen och sedan bli legitimerad. Det är först då du blir behörig att sätta betyg. Hur lång utbildningen är beror på vilka ämnen du vill undervisa i, och på vilken nivå du vill arbeta.

Läkare

Som läkare kan du arbeta till exempel på ett sjukhus eller en vårdcentral. Det är ett varierande yrke med mycket patientkontakt. Utbildningen till läkare är fem och ett halvt år lång, och efter det har du möjlighet att vidareutbilda dig för att specialisera dig inom något område.

Förskollärare

Du utbildar dig till förskollärare på högskola eller universitet. Utbildningen tar tre och ett halvt år. När du arbetar som förskollärare är du ansvarig för den pedagogiska utvecklingen för barn i åldrarna ett till sex år.